Kέα 2017-06-14T07:27:57+00:00

Καλώς Ήλθατε στην Κέα!

Η Κέα ή Τζια, είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων, πολύ κοντά στις ακτές της Αττικής, γι’ αυτό και προτιμάται ως κοντινός παραθεριστικός προορισμός ιδιαίτερα από τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Το αρχαίο της όνομα ήταν Υδρούσα λόγω των πολλών πηγών, πρωτοκατοικήθηκε τη Νεολιθική εποχή ενώ έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης που χρονολογούνται από την Προϊστορική περίοδο. Κυκλαδίτικα χρώματα και εναλλαγές του τοπίου, από τα απότομα βράχια στους ελαιώνες και στις πράσινες εκτάσεις. Διαθέτει φυσικούς απάνεμους όρμους και λιμάνια. Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την αρχαιότητα, και υπήρξε ισχυρό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο.

Νησί με πλούσια και σπάνια ενδημική χλωρίδα και πανίδα, με πάνω από 3.000 είδη από κοινά αλλά και σπάνια φυτά, όπως οι ορχιδέες της Κέας και το δάσος Βασιλικής δρυός. το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες. Αποτελεί σημαντικό αποδημητικό σταθμό για τα ταξιδιάρικα πουλιά. Το νοτιανατολικό τμήμα του υπάγεται στο περιβαλλοντικό δίκτυο NATURA 2000.

Ταξιδέψτε από το λιμάνι του Λαυρίου, καθημερινά, για το νησί της Κέας και συνδυάστε τις διακοπές σας με την επιστροφή στη φύση, τον μύθο και την κυκλαδίτικη παράδοση.

Οικισμοί: Κορρησία ή Λιβάδι (Λιμάνι), Βουρκάρι, Οτζιάς, Μυλοπόταμος, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ποίσσες.

Παραλίες: Γιαλισκάρι, Ξυλά, Βουρκάρι, Οτζιάς, Σπαθί, Συκαμιά, Ορκός, Σχίνος, κ.ά.

Αξιοθέατα & Δραστηριότητες

Τα μονοπάτια της Κέας

Λιθόστρωτα μονοπάτια και κλίμακες με σήμανση σας ταξιδεύουν σε όλο το νησί. Στο πέρασμά τους ανακαλύψτε τις αρχαίες πόλεις – κράτη του νησιού, το δίκτυο των νερόμυλων, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του τόπου, τις πετρόκτιστες πηγές, τα μοναδικά ξωκλήσια με την υπέροχη θέα, τις μαγευτικές παραλίες. Το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών ανήκει στο αρχαίο οδικό δίκτυο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί “Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος”.

Γιορτή Παραμυθιών

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται οι Γιορτές Παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους με τη συμμετοχή αφηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η θεματική ενότητα κάθε χρονιά είναι διαφορετική.  Βιωματικές δράσεις σε τοποθεσίες και μνημεία της Κέας πραγματοποιούνται παράλληλα με την αφήγηση παραμυθιών συνεπαίρνοντας τους συμμετέχοντες στον φανταστικό κόσμο των μύθων, των παραμυθιών και των παραδόσεων.

Ο Λέων της Κέας

Οι θρύλοι και οι παραδόσεις του νησιού λένε πως ο Λέων της Κέας (έργο του 6ου π.Χ. αι.), με μήκος 6 μέτρα, φύλαγε τις γυναίκες του τόπου από τις ανθρωποφάγες νύμφες που ζούσαν στο νησί, λόγω των πλούσιων νερών του. Όμως, ύστερα από δέηση, ο θεός Δίας έστειλε ένα λιοντάρι που προστάτευσε τους κατοίκους και έδιωξε τις Νύμφες. Αργότερα, οι κάτοικοι το σκάλισαν στους βράχους για να φοβίζει αιώνια, σε περίπτωση που οι Νύμφες επέστρεφαν στον τόπο.

Το στενό του Καφηρέα / Διάσημα Ναυάγια

Η θαλάσσια λωρίδα μεταξύ της Κέας και της Αττικής γης ονομάζεται Στενό του Καφηρέα και ήταν ανέκαθεν μια περιοχή με δικό της καιρό και επικίνδυνη θάλασσα. Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που συγκλίνουν δημιουργούν ένα “χωνί” που σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους στην περιοχή, καθιστούν την περιοχή ένα δύσκολο θαλάσσιο πέρασμα που λατρεύουν οι τολμηροί ιστιοπλόοι. Διάσημα ναυάγια υπάρχουν στο βυθό, όπως του πλοίου “Βρετανικός” (δίδυμο του “Τιτανικού”), το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Ζακ-Υβ Κουστό το 1975. Στην εποχή μας, τα σύγχρονα μέσα πλοήγησης έχουν εκμηδενίσει αυτές τις δυσκολίες.


Το video είναι ευγενική παραχώρηση του κου Γιώργου Οικονομόπουλου. Δείτε το youtube profile του εδώ 
Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της κας  Μάνθας Πλόκα
Το κείμενο είναι απόσπασμα από τον οδικό τουριστικό χάρτη για την Κέα της Nakas Road Cartography, www.road.gr

Πρόβλεψη καιρού