Κύθνος 2017-06-19T09:00:47+00:00

Καλώς Ήλθατε στην Κύθνο!

Η Κύθνος, όμορφη και γραφική, είναι το πρώτο νησί που συναντάει κανείς στη διαδρομή των Δυτικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κέα και την Σέριφοκαι απέχει 56 ν.μ. από τον Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και 40 λεπτά με Ferry Boat ενώ με ταχύπλοο η διάρκεια του ταξιδιού μειώνεται στη 1 ώρα και 15 λεπτά. Επίσης ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει και με το λιμάνι του Λαυρίου, απ όπου το ταξίδι διαρκεί 1,5 ώρα. 

  Το νησί ονομάζεται επίσης Θερμιά, λόγω των ιαματικών πηγών στα Λουτρά, που ήταν κάποτε ο σημαντικότερος μαγνήτης για τους επισκέπτες της Κύθνου, τον 19ο και 20ο αιώνα, οι οποίες όμως έχουν παρακμάσει τα τελευταία χρόνια. 

Το βόρειο μέρος του νησιού είναι το πιο πυκνοκατοικημένο και εδώ βρίσκονται τα χωριά Μέριχας, το λιμάνι του νησιού, η Χώρα, η πρωτεύουσα, τα Λουτρά και η Δρυοπίδα. Το νότιο μέρος της Κύθνου είναι σχεδόν ακατοίκητο, με μόνες εξαιρέσεις την περιοχή της Παναγίας Κανάλας, και ο μικρός κόλπος του Αγίου Δημητρίου, στο νότιο άκρο του νησιού, όπου πολλοί Αθηναίοι έχουν χτίσει εξοχικές κατοικίες τα τελευταία χρόνια. 

Το νησί διαθέτει περίπου 65 παραλίες, που είναι και ο κύριος μαγνήτης για τους λίγους επισκέπτες του. Οι περισσότερες από αυτές είναι προσβάσιμες μέσω χωματόδρομων, αν και οι περισσότεροι είναι αρκετά βατοί. Επιπλέον, υπάρχουν ημερήσιες κρουαζιέρες με καΐκι από τον μέριχα σε μερικές από αυτές τις παραλίες. Οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με λεωφορεία ή με ταξί. Μπορείτε ακομη να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο.

Το τοπίο της Κύθνου είναι αυστηρά κυκλαδικό, δηλαδή ξερό και άνυδρο. Όμως το νησί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των εκατοντάδων χιλιομέτρων ξερολιθιάς που κυριαρχούν παντού και είναι χτισμένες με μια ιδιαίτερη τοπική νοοτροπία. Η Κανάλα αποτελεί μόνη εξαίρεση, καθώς είναι «βουτηγμένη» στα πεύκα, ίσως γιατί εδώ βρίσκεται η εκκλησία που φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται η προστάτιδα του νησιού. Επίσης, το θερμιώτικο τοπίο κυριαρχείται από τις περισσότερες από 350 κατάλευκες εκκλησίες που είναι χτισμένες σε κάθε γωνιά του. 

Η Χώρα, η πρωτεύουσα και η Δρυοπίδα, κεφαλοχώρι του νησιού, προσφέρονται για περίπατο στα γραφικά σοκάκια τους, για καφέ ή φαγητό στα μικροσκοπικά μαγαζάκια τους και για αγορές γνήσιων αναμνηστικών όπως τα κεραμικά που φτιάχνονται στο νησί. 

Τα γραφικά σοκάκια της Κύθνου

Παραλία Κολώνα


Το λιμάνι του νησιού, ο Μέριχας, διαθέτει δωμάτια, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφέ μπαρ και club, ενώ αποτελεί και οδικό κόμβο, αφού από εδώ ξεκινούν οι δρόμοι του νησιού. Ο πρώτος προς Χώρα, Λουτρά, Απόκρουση, Αγία Ειρήνη και Κάστρο και ο δεύτερος προς Δρυοπίδα, Κανάλα, Άγιο Δημήτριο, Φλαμπουριά, Λεύκες και Άγιο Στέφανο. 

Η Κύθνος δεν έχει κορεστεί από το τουριστικό ρεύμα και διατηρεί ακόμη αναλλοίωτες τις ομορφιές της. Προσφέρει στους επισκέπτες της ήσυχες διακοπές, χωρίς όμως να τους λείπουν και οι ευκαιρίες διασκέδασης.

Φλαμπουριά

Καλό Λιβάδι

Πανοραμική θέα της Κύθνου

 Το video είναι του κου Γιάννη Κοντού. 
Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της κας  Μάνθας Πλόκα (1,2,6) και από την ιστοσελίδα της κοινότητας Κύθνου www.kythnos.gr (3,4,5)
Το κείμενο είναι απόσπασμα από τον οδικό  τουριστικό χάρτη για την Κύθνο της Orama Editions, www.oramaeditions.gr

Πρόβλεψη καιρού